Vatra je opasala opštinu Ljubinje. Požarna linija duga je 30 kilometara. Od Žegulje do Popovog polja nema sela u kome ne gori.

2pozar klj

Vatra je juče prije podne stigla iz Federacije i munjevitom brzinom prošla kroz nekoliko ljubinjskih sela.

U ljubinjskom selu Bančići vatrena stihija je iza sebe ostavila pravo zgarište. Izgorjeli su pomoćni objekti, štale, stoka, pčelinjaci  a štete se i dalje sabiraju.

Štetu sabira i Milan Škorić. Dok je spasavao porodicu i kuću vatra je progutala štalu u kojoj je bilo sedmoro goveda. Izgorio je i pčelinjak ali i 500 bala sijena.

“Skoro sve je uništeno. Borba je sada i za ovo što je preostalo živoga da se spasi, da se prehrani ali život ide dalje. Bitno je da je porodica živa i zdrava”, rekao je Milan Škorić iz sela Bančići.

Da ne doživi Milanovu sudbinu Boga moli i Zoran iz susjednih Mrkalja gdje je danas i najteža situacija. Vatra guta sve pred sobom, a Zoran se nada  da će spasti imovinu.

“Situacija je veoma teška, moja kuća je 500 metara dalje, a požar se približio kući. Vatrogasci su tu, svi smo tu uključeni. Mi se ne možemo boriti sa ovom vatrom kroz šumu jedino je na cesti blokiramo, palimo kontra vatre i tu nešto presjecamo”, kazao je  Zoran Janjić, iz sela Mrkalji.

Pored Mrkalja danas je kritično i u selu Pustipusi.  Vatrogasci strahuju da bi vatra mogla doći do magistralog puta prema Trebinju i  Stocu a prvo bi morala proći kroz naseljena sela. U Ljubinju radi svega 12 vatrogasaca pa su u pomoć pritrčale i kolege iz susjednih opština. Falilo je i opreme za gašenje.

“Ima preko sto ljudi, vatrogasaca, policajaca, šumara, civilnog stanovništva, dobrovoljaca koji rado pomažu koliko mogu. Zvali smo i helikoptere, ne mogu za dva- tri dana da dođu. Nepristupačnost terena i vjetar – sve su to uslovi koji nam otežavaju  gašenje”, rekao je vatrogasac Branko Ćuk.

“Požar ovakvih razmjera ne pamtim i nema koje selo od Žegulje do Popova polja nije zakačilo”, rekao je  Zdravko Janjić, iz Šumske uprava Ljubinje.

Požar koji već dva dana gori u Ljubinju napravio je pravu havariju, pa  većina sela nema struju jer su izgorjeli stubovi. Na terenu su i  električari iz Trebinja.

Prema pričama mještana i vatrogasaca ovo je najveći požar u posljednjih dvadeset godina na području Ljubinja.

 

(ATV)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4