Blizu 500 radnika Konzuma u BiH moglo bi do kraja godine ostati bez posla, saznaje N1. O krizi u Agrokoru posljednjih mjeseci bruji čitav region, ali uskoro bi bi se ta kriza mogla ozbiljno prenijeti i u BiH i to naplatom Agrokorovih dugova u BiH.

4radnicikonzum

Šest mjeseci nakon što je i zvanično otvorena nova Konzumova trgovina u sarajevskoj Ložioničkoj ulici, ploča, oznake, reklama - brend Konzuma, ponovno bi mogli biti vraćeni u staro, Merkatorovo ruho. No, iza vizualne i kozmetičke promjene, krije se itekako tajna poslovna rekonstrukcija. Agrokorova kriza, Konzumovu crvenu boju, za 10 posto radnika do kraja godine mogla bi pretvoriti u crnu.

I dok se očito pokušava u posljednji trenutak spasiti što se spasiti može, stručnjaci i mediji sve više bruje i upozoravaju da se Agrokorova kriza iz Hrvatske polako prelijeva na tržište BiH. Tako zagrebački Večernji list piše da bi komadanje Agrokora moglo već za koji dan krenuti upravo iz BiH. Ako Agrokor u sljedeća četiri dana ne plati kamatu na svoju obveznicu s dospjećem 2019. na naplatu će dospjeti cijela glavnica od 300 miliona evra. Dužnik je Agrokor, no tu su navodno i jamci među kojima su i kompanije u BiH, Sarajevski kiseljak i Ledo Čitluk. Razlog, za razliko od Hrvatske koja je donijela Lex Agrokor, BiH nije donijela slične propise pa kćerke firme nisu zaštićene u BiH.

Upravo da bi se zaustavio izvlačenje sredstava iz BiH smatra se i povratak brenda Merkatora, koji bi automatizmom kroz slovenski Lex Merkator zaštitio i Konzum u BiH. No postavlja se pitanje, zašto sličan potez nije napravila i BiH.

"Ne mislim da je država trebala donijeti takav zakon kod nas. Postavlja se pitanje šta država štiti? Ovdje se radi o privatnoj firmi i zašto bi država donosila specijalni zakon i što bi mi dobili", pita se  Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

U BiH u Konzumu radi više od pet hiljada radnika. Najavljeno je da će Konzum u BiH preuzeti slovenački Merkator.

(BN/N1)  

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4