Dnevni kapacitet plinovoda BH Gasa od Zvornika do Sarajeva je 1,8 miliona kubika plina. Ove zime Federacija BiH je trošila 1,6 miliona kubika plina dnevno. Samo Sarajevo trošilo je 1,2 miliona kubika. Ukoliko bi se sada na isti plinovod 'zakačili' i potrošači koje najavljuju iz bh. entiteta Republika Srpska, plina za Federaciju neće biti dovoljno.

3news

Hrvatski Plinacro i BH-Gas u četvrtak su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji. Ovim dogovorom Bosna i Hercegovina na putu je da dobije još jedan pravac opskrbe plinom.

Plin u Bosnu i Hercegovini za sada ulazi samo preko Zvornika. I to je već počelo predstavljati problem, naročito za građane u Federaciji BiH.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić upozorio je nedavno na konferenciji za novinare kako bi Sarajevo moglo ostati bez veće količine gasa do sljedeće zime, ukoliko se aktivira novi odjeljak gasovoda koji od Zvornika vodi prema Bijeljini.

To znači da plina neće biti dovoljno za sve potrošače plina u Sarajevu, ali i ostale potrošače u Federaciji BiH.

Dnevni kapacitet plinovoda BH Gasa od Zvornika do Sarajeva je 1,8 miliona kubika plina. Ove zime Federacija BiH je trošila 1,6 miliona kubika plina dnevno. Samo Sarajevo trošilo je 1,2 miliona kubika. Ukoliko bi se sada na isti plinovod 'zakačili' i potrošači koje najavljuju iz bh. entiteta Republika Srpska, plina za Federaciju neće biti dovoljno.

Iz BH Gasa kažu da ne postoji nikakav mehanizam koji bi zabranio priključivanje novih potrošača na jedini plinovod koji ulazi u BiH. U tom pravcu, kažu, ne treba ni razmišljati. Vlada FBiH treba učiniti sve kao bi Federacija dobila nove ulaze plina za Federaciju.

Memoradnum između Plinacroa i BH-Gas govori upravo o novim ulazima plina u Bosnu i Hercegovinu. Potpisali su ga direktor BH-Gasa Jasmin Salkić te Ivica Arar i Vedran Špehar, predsjednik i član Uprave Plinacroa, u prisustvu predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj za Bosnu i Hercegovinu lana Browna i Josipa Polića.

- Poseban naglasak stavljen je na povezivanje gasnih sistema preko tačke južne interkonekcije (pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik), saopćili su iz BH-Gasa.

Dodaju da postojanje više od jednog ulaza zemnog plina proizlazi i kao obaveza koju Bosna i Hercegovina, "kao članica Energetske zajednice, mora ispuniti, a tiče se relevantnih direktiva iz oblasti sigurnosti snabdijevanja".

Iz Plinacroa su naveli kako će se raditi i dionice Slobodnica – Brod – Zenica te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa.

- Pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju dio plinskog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom bi se realizacijom omogućila diversifikacija izvora opskrbe Bosne i Hercegovine, kako putem projekta Jonsko-jadranskog plinovoda i južnog dijela hrvatskog transportnog sustava, tako i putem hrvatskog transportnog sustava na sjeveru, koji se neposredno naslanja na slovenski i mađarski transportni sustav – dodali su iz hrvatske kompanije.

Plinovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cijena projekta koštala bi oko 80 miliona eura. Iz BH Gasa objašnjavaju da ukoliko sve bude teklo po planu, u narednih 12 mjeseci mogle bi biti gotove studije utjecaja na okoliš, finansijske studije..., nakon čega bi se moglo krenuti u eksproprijaciju zemljišta, piše Patria.

Biznis.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4