Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak izjavila je da sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nisu lako nametnute, pa ne mogu biti ni brzo ukinute.

4kormak dodik

"SAD ne nameću lako sankcije. To je proces o kome se pažljivo razmišlja i zasnovan je na jasnim standardima vladavine zakona. Ono što tražimo, kada nametnemo sankcije, jeste da se promeni politika i pristup. 

U ovom slučaju to se odnosi na Dejtonski sporazum. Promena politike i odnosa prema tome omogućio bi ukidanje sankcija. Ali, to je vrlo dug proces", rekla je ona za EuroBlic.

Prema njenim rečima, ukoliko Dodik promeni politiku, okonča priču o referendumu o secesiji i ako vidi puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i odluka Ustavnog suda BiH, biće joj zadovoljstvo da se sa njim vidi, dodajući da susret sa Dodikom zavisi od njega samog.

"Iz ovoga što sam opisala vrlo je jasno da ovo nije fleksibilna kratkoročna politika, već podrazumeva nekoliko meseci rada različitih agencija i razmišljanja o tome šta je dovelo do toga. Debata o tome je počela u septembru nakon referenduma u RS, kojim se kršila odluka Ustavnog suda BiH", rekla je Kormak.

Upitana da prokomentariše to što ju je Dodik proglasio nepoželjnom u Republici Srpskoj, ona je kazala da je svesna njegovih komentara, ali da joj građani i zvaničnici prilikom susreta izražavaju dobrodošlicu.

"Ja predstavljam SAD i našu ambasadu i ono što imamo jeste decenijama duga saradnja sa RS, sa gradovima, entitetskim vlastima i to posredstvom projekata koje sprovodi USAID", rekla je ona i dodala da nema indicija da će se politika SAD promeniti prema BiH nakon dolaska nove administracije.

Govoreći o najavi nove američke administracije da bi mogla da preispita pozicije karijernih diplomata, Kormak je kazala da očekuje da ostane do kraja mandata, kao i da joj je to potvrđeno od strane Vašingtona.

(Agencije) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4