Na Regionalnoj deponiji u Ramićima, juče je ozvaničen završetak projekta sanacije deponije, izgradnje sistema za degasifikaciju, te nastavak izgradnje sanitarne ćelije.

0deponija 696x464

Projekat je finansirala Evropska unija, a ovom događaju su, između ostalih, prisustvovali i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Gradonačelnik Radojičić je u svom obraćanju naglasio da deponija u Ramićima ima veliki značaj za Banjaluku, te da se u gradu planira ili je u toku niz drugih infrastrukturnih projekata.

– Na ovoj lokaciji, kroz nekoliko faza, ulagana su značajna sredstva i ono što je važno jeste da je svaki naredni korak bio modernizacija uslova rada. Svjedoci smo uspješnog zajedničkog projekta u kojem su svoj udio dali Grad Banja Luka i susjedne opštine, Vlada Republike Srpske i Evropska unija, odnosno Svjetska banka. Iz ovoga možemo zaključiti da se nijedan kapitalni infrastrukturni projekat ne može završiti bez partnerstva – poručio je Igor Radojičić.

On je naglasio da Banja Luka, kao najveća lokalna zajednica u BiH, ima velike komunalne potrebe. Radojičić je naveo da Banja Luka ima oko 200.000 stanovnika, a da su potrebe za ulaganjem u infrstrukturu oko 200 miliona maraka, navodeći kao prioritete lokalne puteve, izgradnju novog postrojenja toplane, vodosnabdijevanje, odvođenje otpadnih voda i javnu rasvjetu.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, rekao je da je ohrabrujuće vidjeti jednu modernu deponiju i da je zadovoljan što je Evropska unija podržala ovaj projekat.

– Ovdje je riječ o regionalnom projektu u kojem učetvuje sedam lokalnih zajednica, o području gdje živi oko 440.00 ljudi. Ovo je veoma važan korak u pravcu ispunjavanja standarda EU kada je u pitanju upravljanje čvrstim otpadom i to je jedna od veoma bitnih oblasti u procesu pristupanja EU – naveo je ambasador Vigemark.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, navela je da je nakon pet godina radova, Banja Luka dobila najsavremeniju deponiju za skladištenje čvrstog otpada i da je ovo prva deponija u Republici Srpskoj koja zadovoljava sve EU standarde.

– Za ovaj prijekat u Ramićima do sada je utrošeno više od 16 miliona KM. Između ostalog, nabavljen je najsavremeniji uređaj za prečišćavanje deponijskih voda, kapaciteta 50 kubnih metara na dan, izgrađena je prva sanitarna ćelija, nabavljene savremene mašine za rad, izgrađen objekat za smještaj radnika, nabavljena vaga, hidranstki prsten, te trafo stanica – kazala je Golić.

Direktor preduzeća Depot Novo Grujić, rekao je da je završetkom ovog projekta, učinjen veliki napredak u zbrinjavanju čvrstog otpada, koji se prikuplja iz Banje Luke i još šest susjednih opština, ali i u zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta života.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4