Hapšenje Juliana Assangea je prioritet za SAD, kazao je američki državni advokat Jeff Sessions prije nego što je CNN objavio da je optužnica protiv osnivača WikiLeaksa pripremljena. Assange se trenutno nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

5julian

Iako je američki predsjednik tokom predizborne kampanje pohvalio WikiLeaks i rekao da voli tu stranicu, njegova administracija očito misli drugačije.
 
"Poduzimamo sve što je u našoj moći. Ovo je prevršilo svaku mjeru. U sigurnosnom sektoru SAD-a imamo profesionalce koji godinama rade taj posao i koji su šokirani količinom informacija koje su procurile. Hapšenje je prioritet", kazao je Sessions.
 
CNN je objavio, pozivajući se na neimenovanje dužnosnike, da su tužitelji istraživali da li je Assange zaštićen prvim amandmanom, ali vjeruju da su pronašli put za tužbu. Assangeov advokat Barry Pollack je negirao bilo kakvo saznanje o optužnici i hapšenju.
 
"Nismo komunicirali s ministarstvom pravosuđa i niko me nije obavijestio o optužnici protiv Assangea. Uprkos brojnim zahtjevima, nisu bili voljni razgovarati i reći nam zašto je status Juliana Assangea na čekanju. Nema razloga da se WikiLeaks tretira drugačije od bilo kojeg drugog izdavača", kazao je Barry.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4