SARAJEVO – Sa 40 radnika “Konzuma BiH” u Sarajevu i oko 40 u Banjaluci nije produžen ugovor na određeno, a sa pet radnika jedne prodavnice u Mostaru raskinut je ugovor na neodređeno, što je obrazloženo time da te prodavnice nisu bile profitabilne i da to nema veze sa krizom u “Agrokoru”.

3 43

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, rekla je da je za pet radnika jedne prodavnice iz Gračanice ponuđen posao u drugim gradovima, ali s obzirom na to da nisu imali prevoz, dogovorili su sa Upravom da budu proglašeni tehnološkim viškom.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić dodao je da su radni odnosi raskinuti sa 28 osoba iz firmi “Ledo” i “Konzum”, te sa 12 iz ostale tri firme kćerke “Agrokora”.

Nakon sastanka sa predstavnicima firmi dobavljača “Agrokorovih” preduzeća u BiH, sindikata, Privredne komore FBiH i Udruženja banaka BiH, Zukić je juče kazao da se dobavljačima trenutno duguje oko 130 miliona KM, te će ove sedmice “Konzumu” biti predložen okvir dogovora u kojem su dobavljači spremni da uđu u rizik i daju “Konzumu” robu i dalje, ali da im se daju neke garancije u vezi plaćanja starog duga i novih isporuka. Očekuje se da taj dogovor bude potvrđen na sastanku u ponedjeljak.

Istakao je da bi u slučaju nepostizanja dogovora bio otvoren regulatorni okvir i da postoje neke alternativne metode o kojima nije juče htio da govori.

Potvrdio je da ima informacija da su određeni dobavljači zaustavljali pa opet na osnovu dogovora nastavili sa isporukom robe, te da i sada vjerovatno ima nekih koji ne isporučuju. Iznesena je informacija da su među njima “Megle” i “Milkos”.

“Želimo da se vrati uzajamno povjerenje. Bez isporuke i punih polica ne može da se zadrži promet ‘Konzuma'”, dodao je Zukić.

Adin Fakić, direktor “Milkosa”, rekao je da je dobavljačima cilj da imaju stabilno tržište, a “Konzum” predastavlja značajan dio tog tržišta.

Izvor: Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4