Sigurni poticaji u poljoprivredi koje iz godine u godinu u svom Budžetu planira Grad Tuzla, jedan su od osnovnih pokretača poljoprivrednog razvoja u tuzlanskom kraju.

uzgoj zelene kristalne salate u plasteniku doline neretve

Sigurni poticaji u poljoprivredi koje iz godine u godinu u svom Budžetu planira Grad Tuzla, jedan su od osnovnih pokretača poljoprivrednog razvoja u tuzlanskom kraju. Zamaha već nekoliko godina ima plastenička proizvodnja, no prošle godine su je dostigle, a s ovom već i prestigle maline, ali i svo bobičasto i jagodičasto voće. Sve više je mladih ljudi koji se odlučuju okušati u poljoprivredi, a od početka ove godine do danas u Registar poljoprivrednih gazdinstava Grada Tuzla upisano je pedeset novih poljoprivrednika.

„I uglavnom se radi o mladim ljudima što je dobro. Treba naglasiti da je dosta i prijavljenih obrta, negdje otrpilike desetak novoosnovanih obrta prijavljeno je od početka godine i oni su takođe upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava“, pojašnjava Nevres Kamberović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla

Upravo upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni je preduslov za ostvarivanje prava na poticaje, kako na općinskom, kantonalnom, tako i na federalnom nivou. U tom registru nalazi se oko 1200 poljoprivrednih proizvođača, a kako navodi Kamberović, još uvijek nisu svi izvršili upis u Registar.

„Ja koristim priliku da upozorim sve one koji nisu prijavili proizvodnju za 2017. godinu, a planiraju ostvariti novčane podrške na bilo kojem nivou, da to urade, jer bliži se istek roka za ažuriranje podataka i prijavu proizvodnje, znamo da je on 31.03. i ja još jednom pozivam da svi koji to nisu uradili iskoriste preostalo vrijeme da to urade“, poručuje Kamberović.

Grad Tuzla i u ovoj godini započeo je s aktivnostima na pripremi programa podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Završeno je anketiranje građana, koje se vrši svake godine, a kroz koje se najbolje vidi interes građana za određenu poljoprivrednu djelatnost. Na osnovu tih anketa planira se podrška za razvoj poljoprivrede. Tako su ankete pokazale, da je na području Grada Tuzla i dalje najveći interes za plasteničku proizvodnju, podizanje nasada jagodičastog i bobičastog voća, proizvodnju i nabavku steonih junica, no od ove godine interes građana proširio se na oblasti koje do sada nisu bile primamljive za naš kraj, tvrdi naš sagovornik.

„Kako na primjer proizvodnja duhana, podizanje nasada lješnjaka, uzgoj ljekobilja, to su proizvodnje koje su na području Grada Tuzla bile više hobi, ali sada mogu reći da imamo dva – tri poljoprivredna proizvođača koji namjeravaju znatne površine zasijati i pod duhanom i pod ljekobiljem.“

Izvor: RTV Slon

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4