news 2015 May p5100416 648447310

Na jučerašnjem zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Južnoj Koreji usvojena je odluka o upisu konjičkog drvorezbarstva na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

“Upis konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za BiH i kao takav daje podsticaj daljim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine BiH, te pokazuje našu snažnu posvećenost primjeni Unesko Konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine”, rekao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat sa dugom tradicijom u opštini Konjic.

Drvene rezbarije, koje uključuju namještaj, sofisticirane enterijere i male dekorativne predmete, ističu se svojim prepoznatljivim ručno izrezbarenim motivima i ukupnim vizuelnim identitetom.

Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote, prijatnosti kućnog enterijera i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti. To je, takođe, ekonomski održiv, društveno inkluzivan i ekološki održiv zanat kojim se bave različite etničke grupe i koji služi i kao instrument dijaloga i saradnje.

Zanat je široko rasprostranjen među stanovnicima Konjica, a vlasnici porodičnih radionica za rezbarenje drveta su najodgovorniji za očuvanje elementa, obučavanje učenika drvoprerađivača i popularizaciju zanata.

Proces nominacije konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji federalnog Ministrastva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element, podsjećaju u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Konjičko drvorezbarstvo je drugi element nematerijalne baštine iz BiH koji je, nakon zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

(SRNA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4