kahlo deer

Ova slika je remek delo depresivne faze nakon neuspele operacije.

U ovoj slici mladog jelena, smrtno ranjenog strelama, Frida izražava razočarenje nakon neuspele operacije kičme, u Njujorku 1946, u koju je polagala velike nade i verovala da će je izlečiti.

Život Fride Kalo bio je ispunjen fizičkim patnjama, uzrokovanih teškom saobraćajnom nesrećom u mladosti, koju je jedva preživela. Tokom života usledili su spontani pobačaj, operacije kičme, i amputacija noge usled gangrene.

Ova slika je remek delo depresivne faze nakon neuspele operacije. Frida se predstavlja telom mladog jelena i sopstvenom glavom, krunisana rogovima, izbodena strelama. Dok stojički podnosi bol, gleda u posmatrača iz šumskog skloništa. Iako munja osvetljava nebo u daljini, i upire ka izlazu, za jelena je kasno. Život je tamo negde.

U donjem levom uglu stoji reč „karma“. Kao i u većini svojih autoportreta, Frida se predstavlja kao nesposobna da promeni svoju sudbinu.

Bol, očaj, i bespomoć.

Fridin kućni ljubimac, jelen „Granizo“, korišćen je kao model za ovu sliku.

Frida je poklonila ovo delo bračnom paru; Lini i Arkadiju Boitler, kao svadbeni poklon, 3. Maja 1946.

Princip Info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU