Ubijeni umjetnik

Najgore je kad u ratnom ludilu stradaju nedužni civili i umjetnici. Takva je sudbina zadesila slikara Savu Šumanovića. Iznenađujuće je, međutim, što se u Hrvatskoj malo govori i još manje zna o njemu. Informacija o umjetniku na hrvatskim stranicama u bespućima interneta gotovo da i nema. Hrvatska enciklopedija iznosi netočan podatak da je Sava Šumanović ‘djelovao pretežito u Hrvatskoj’. Stranica, iako donosi osnovne biografske podatke, ne navodi način na koji je umjetnik tragično završio svoj život – u enicklopedijskoj natuknici stoji tek datum: Srijemska Mitrovica, 30.VIII.1942. Međutim, njegov je život nasilno prekinut.

sava153

Opširnije...

Pjer Pivi de Šavan - San

Kada je francuski slikar Pjer Pivi de Šavan izložio sliku San na Salonu francuskih umetnika 1883. godine, katalog je opisao njegovu temu kao: San! "Ljubav, slava i bogatstvo mu se javljaju u njegovom snu"

cd0e81ab26f554fcc1d1545c3b911154 L

Opširnije...

AKCIONO SLIKARSTVO DŽEKSONA POLOKA

Vlada SAD je nakon Drugog svetskog rata organizovala brojne akcije i programe zaštite umetnika. Jedan od najznačajnijih i svakako najdugovečniji je bio WPA – Public Works of Art Project. U okviru ovog projekta se našao zbrinut i Džekson Polok, koji je rasporedjen u tzv. Muralnu diviziju, gde su bili umetnici koji su oslikavali spoljne i unutrašnje zidove javnih gradjevina.

pollok

Opširnije...

Mit o primitivnom

U poslednje dve decenije istoričari umetnosti kritički su proučavali praksu zapadnih umetnika da preuzimaju teme i oblike iz nezapadnjačke umetnosti. Poznatija kao primitivizam, ova praksa postavlja složena pitanja. Moderne umetnike privukla su nezapadnjačka umetnička dela i iz estetskih i iz ideoloških razloga.

Paul Gauguin Dou venons nous

Opširnije...

Ginter Iker - ZAKIVANJE STRASTI

Umetnik oblikuje materiju kako bi predstavio jednu širu stvarnost u kojoj, pored tela, obitava i duh. Može li se u tom nastojanju osloniti na mali neugledni predmet iz svakodnevice?

ginter

Opširnije...

Žan Moro

Talenat i lik Žan Moro prvenstveno su vezani za autorski, komplikovani, avangardni, zahtevni – i ultimativno evropski film.

Foto Giancarlo Botti 768x576

Opširnije...

Grom i pakao!

Pre šest godina umro je Sergio Bonelli. Posredstvom Zlatne serije i Lunov magnus stripa, tih kultnih izdanja novosadskog Dnevnika, ostavio je važan trag na svakodnevicu i kulturno nasljeđe nekoliko generacija na jugoslavenskom prostoru.

8tex willer

Opširnije...

Kultura u doba kolere izazvala veliku pažnju na KotorArt Pjaci od filozofa

BEZ KULTURE NEMA MIŠLJENJA

Jedan od razloga za nedavne požare kao i poplave je neulaganje u infrastrukturu, a jedan od razloga za požare u regionu je to što je manje–više nestala agrikultura na prostorima bivše Jugoslavije i da su sve ove države pretvorile u čisti turizam, ocijenio je sinoć filozof i politički aktivista Srećko Horvat, tokom predavanja „Kultura u doba kolere“, u okviru KotorArt Pjace od filozofa.

6Horvat

Opširnije...

Ar nuvo i potraga za modernim dizajnom

Nemački preduzetnik Zigfrid Bing je 1895. godine otvorio trgovinu dekorativne umetnosti nazvanu Kuća nove umetnosti (La Maison de l’Art Nouveau) u Parizu. Obogatio se uvozeći japansku umetnost i nameštaj, a sada se trudio da promoviše japanski princip totalnog dizajna tako da svaki detalj unutrašnjeg prostora bude u jednom stilu.

Louis Comfort Tiffany A Wooded Landscape in Three Panels Google Art Project

Opširnije...

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU