milutinbojic1

Ove godine obilježava se 125 godina od rođenja Milutina Bojića, 100 od njegove smrti i 100 godina od nastanka čuvene pjesme „Plava grobnica”.

Milutin Bojić rođen je 1892. godine u Beogradu. Bio je učesnik Balkasnih ratova, kao i Prvog svjetskog rata. Pored toga što je ostao upamćen po pjesmi “Plava grobnica”, Milutin je pisao drame, a djelo “Uroševa ženidba” bila je štampana na Krfu, dok su “Pesme bola i ponosa” štampane u Solunu. Ovoj zbirci pripada i potresna pjesma “Plava grobnica”.

Inspiracija za pjesmu

Plava grobnica je zapravo naziv za more oko ostrva Vida, na Krfu, gdje su sahranjivani srpski vojnici, kada na samom ostrvu više nije bilo mjesta. Potresni prizor kojem je prisustvovao i sam pisac inspirisao ga je da napiše jedno od najljepših pjesama srpske književnosti.

Rukopis “Plave grobnice”

Originalni rukopis „Plave grobnice”, za koji se strahovalo da je izgubljen, pronađen je 2013. godine prilikom čišćenja jednog od sefova Biblioteke „Milutin Bojić”, u kojem je bio pohranjen u neobilježenoj fascikli.

Stojte, galije carske!

Sputajte krme moćne!

Gazite tihim hodom!

Opelo gordo držim u doba jeze noćne

Nad ovom svetom vodom.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU