Zelena oaza umjetnosti

Posljednjih godina sve su brojnije inicijative i akcije za revitalizaciju uspavanog zagrebačkog Gornjeg grada, a jedna od njih ušla je u drugu godinu svog postojanja. Riječ je o Art Parku, projektu kojim je oživljen i obnovljen gradski park smješten između Tomićeve ulice, Ilici i Strossmayerovog šetališta; skriven od iličke vreve i buke gradskog centra, park predstavlja zelenu oazu na samoj granici između Donjeg i Gornjeg grada.

artpark

Opširnije...

Ko su bili boemi

Boem, sa druge strane, predstavlja alternativu ovakvom sistemu vrednosti, a njegov prvi zadatak jeste da te vrednosti uoči i doživi kao relativne, a ne propisane i date ma koliko da su one gotovo svačiji san, uteha i strah.

tumblr m7u0es5OPx1ru756k

Opširnije...

Žan-Pol Sartr u Jugoslaviji (1960)

Sartr nije bio marksista, bio je egzistencijalista. Iako je, bez sumnje, bio naklonjen nekim Marksovim idejama pogrešno bi bilo etiketirati ga kao marksističkog mislioca. Verovao je u čoveka, pojedinca, njegovu slobodu i sposobnost da izgradi slobodan i pravedan svet.

20e6d0dc79365d45f8620c21a172f633 L

Opširnije...

„Genije“: Život i delo Pabla Pikasa

Druga sezona serije „Genije“ biće posvećena umetničkom vizionaru Pablu Pikasu. Prva sezona je izazvala brojne reakcije, a kako i ne bi kada nas je upoznala sa ništa manje važnom ličnošću od Pikasa, Albertu Ajnštajnu. Ovu sezonu odgledalo je čak 45 miliona ljudi širom sveta.

pikasozatekst

Opširnije...

Mladen Stilinović - Pohvala lijenosti

Umjetnici Zapada nisu lijeni i zato više nisu umjetnici, već proizvođači nečega. Potpuna zaokupljenost umjetnika Zapada nevažnim stvarima, kao što su proizvodnja, promocija, sistem galerija, sistem muzeja, sistem natječaja (tko je prvi), zaigranost objektima, sve to udaljilo ih je od lijenosti, od umjetnosti. Kao što je novac papir, tako je i galerija soba.

stilinovic1 576

Opširnije...

Miroslav Krleža: Umjetnost i umjetnik

S umjetnosću je kao i sa svime što živi: sve je to jasno i jednostavno, „mnogo jednostavnije, nego što se može izraziti riječima", a zapravo zagonetnije, nego što se može pojmiti. Tumačeći umjetnost i umjetnička djela, mi objašnjavamo čudestvene pustolovine srca i osjećaja ljudskih.

krleza eph1 396291S1

Opširnije...

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU