Na večerašnjoj izvanrednoj press konferenciji Hrvatskog nogometnog saveza nevjerojatno priopćenje: Hrvatska odustaje od sudjelovanja na Euru 2016 u znak solidarnosti sa francuskim i hrvatskim radnicima! 

euro1

Vijesti iz paralelnih svemira 

Euro 2016 će se održati u Francuskoj gdje su u tijeku veliki prosvjedi protiv reforme radnog zakonodavstva. U Hrvatskoj je stanje još gore, a sličan scenarij kresanja radničkih prava i bolnih rezova sprema se čitavoj Europi. Stoga je vodstvo HNS-a i Hrvatske nogometne reprezentacije odlučilo odustati od sudjelovanja na Euru, ne bi li tako skrenuli pozornost na problem velikih socijalnih razlika, kao i degradaciju te obezvrjeđivanje sporta općenito, posebice nogometa.

“U ime HNS-a i Hrvatske nogometne reprezentacije hrvatsku i europsku javnost želim obavijestiti da Hrvatska neće nastupiti na Euru2016.! Ovim želimo dati do znanja da je sport neodvojiv dio društvene cjeline i da više nećemo i ne smijemo okretati glavu od bezdana u koji tone čitava EU. Naša moralna i građanska dužnost je da budemo solidarni prema onima zbog kojih se nogomet igra. To je publika, a publiku u velikoj većini čini radnička klasa. Danas je u svim europskim državama, pa čak i u vrlo bogatoj Francuskoj, radništvo obespravljeno do apsurda, dok istovremeno velike korporacije ostvaruju ekstremne dobiti. Ovom gestom čitavoj Europi želimo poručiti da je toga dosta, bez obzira na sankcije UEFE i raskid ugovora sa sponzorima. Proleteri svih zemalja – ujedinite se!”, priopćio je Šuker.

Izvršni direktor Damir Vrbanvoić bio je posebno žestok:
“Zamislite, neki nogometaši zarađuju po nekoliko tisuća eura dnevno!? Možete li to zamisliti, taj apsurd? A što rade? Igraju se, napucavaju loptu. Dok se na drugoj strani zakidaju ljudi koji su odabrali najplemenitije pozive liječenja i poučavanja ljudi. I to nije sve, nekima u nogometu još ni to nije dosta, pa varaju državu na porezu, što u konačnici plaćaju opet radnici. Takve ljude treba u zatvor, nogometašima i menadžerima ograničiti zarade, a radnike treba pustiti na miru. Zbog toga smo odlučili odbiti sudjelovanje na Euru.”

“Ideja je došla iz čelništva HNS-a. Ja sam razgovarao sa igračima i na sastanku u svačionici svi smo objeručke i jednoglasno poduprli ovu inicijativu. Sramota je da jedan Modrić ili Brozović za tjedan dana zarade više nego neki liječnik, varioc, profesorica ili tkogod, u čitavoj godini. Znamo i to da u Hrvatskoj mizerne plaće kasne, a neki ih uopće ne dobivaju. Mi, istaknuti sportaši istovremeno smo i javne osobe te stoga moramo reagirati. To je naša domoljubna dužnost.”, rekao je izbornik.

Legendarni Joe kratko je izjavio da je strašno što desničari rade u Francuskoj te da ovu inicijativu čvrsto podupire.

Na kraju press konferencije se predsjednica KGK javila telefonski i poručila: ” Netko je konačno trebao šakom lupiti po stolu i pokazati da se radnike ne može pljačkati i izrabljivati. Ja ću svakako intervenirati i na slijedećem sastanku Trilaterale.”

Umjesto nastupa na Euru Hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će još dvije prijateljske utakmice sa San Marinom, a potom otići na kraću turneju po Hrvatskoj igrajući prijateljske utakmice sa hrvatskim četvrtoligašima, u svrhu popularizacije i promocije nogometa te dugoročne korisnosti sporta za društvo.

KontraPortal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Kolumne - Arhiv

Decembar 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6