Ovo je naš rat

‘Novosti’ u Rožavi, samoproglašenom autonomnom području na sjeveru Sirije (1/2): Raka je središte Daeša. Zauzimanje grada zajednički je cilj nas i međunarodne koalicije. Zapovjednici YPG-a i YPJ-a prosljeđuju koaliciji koordinate položaja Daeša koje očitavamo GPS-om, pa slijede zračni udari. Ali što se istinske borbe tiče, ovo je naš rat. Mi napredujemo i prolijevamo svoju krv, kaže nam zapovjednica voda Rosel Amanus

1rat nas

Opširnije...

Povratak revoluciji: Oktobar 1917. godine

Ove godine obeležavamo stogodišnjicu Oktobarske revolucije. Nedugo nakon što je izglasano da se raspusti Privremena vlada, koja je sazvana nakon sloma carističkog autokratskog režima u Februarskoj revoluciji, nova, sovjetska vlada donela je dekrete o radničkoj kontroli nad industrijskom proizvodnjom, davanju zemlje seljacima, miru bez nasilnih pripajanja teritorija i pravu naroda na samoopredeljenje.

9povratak rev

Opširnije...

Proglas Aleksandre Kolontaj

Aleksandra Kolontaj bila je vodeća članica ruskog socijalističkog pokreta. Revolucionarna socijalistkinja postala je 1890-ih, postavši aktivna u marksističkoj organizaciji u Sankt Peterburgu. Provela je mnoge mesece svog života u izgnanstvu, tokom kojih je postala poštovana govornica i spisateljica evropskog socijalističkog pokreta.

8proglas

Opširnije...

Mesec i zvezde: Boljševizam i islam

Sovjetski savez je u ranim danima preduzeo mere koje su bile radikalne po tome što su dale vlast starosedeocima, uključujući muslimanske narode Centralne Azije.

9boljsevizam

Opširnije...

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU