Nedžad Bašić: Nepodnošljiva lakoća našeg siromaštva

Bosna je najsiromašnija i najkorumpiranija zemlja na Balkanu i u Evropi, sa najvišim procentom nezaposlenosti, sa najrazvijenijim crnim tržištem, sa najbolje plaćenim i najmanje učinkovitijim političarima, sa najvišim stupnjem impregnacije sistema vlasti i organiziranog kriminala, sa najbrže rastućim gapom između bogatih i siromašnih, zemlja bez seljaštva, bez radništva, bez inteligencije. Zemlja koja nema ni jednu političku stranku sa jasnim programom borbe protiv korupcije, nepotizma, gladi i siromaštva. 

8nedzad

Opširnije...

Murray Bookchin, ekologija ili barbarstvo

Iako je EU i SAD službeno smatraju “terorističkom organizacijom”, Radnička stranka Kurdistana (PKK) danas je nezaobilazan element bliskoistočne politike. Osobitu je važnost, pa i naklonosti, posljednjih godina stekla zbog svoje odlučne borbe protiv barbarizma samozvane Islamske države. Iako je u hladnoratovskom periodu osnovana kao komunistička organizacija, PKK je u međuvremenu prihvatila ideologiju malo poznatog američkog teoretičara Murraya Bookchina, koji je neočekivano nakon smrti zadobio svjetsku slavu posredovanjem gerilskog pokreta na drugom kraju svijeta

5Murray Bookchin mountains

Opširnije...

Femonacionalizam: Nacionalizam 'u ime prava žena'

Nakon što su se u Zagrebu dogodila dva seksualna napada za koja su optužena dvojica azilanata smještena u "hotelu" Porin, u javnoj sferi svjedočimo (mediji, političari, a posebno su se istaknuli brojni komentatori u "obrani naših žena") stoljećima staroj krađi feminističke retorike u ime rasizma, imperijalizma i nacionalizma. Nećemo pogriješiti ako tu krađu prozovemo naprosto licemjerjem, no ona je daleko više od toga.

violence culture

Opširnije...

Drumovi će poželjet Engleza…

Devedesetih godina prošlog veka bilo je gotovo neprijatno biti Britanac u Briselu. Britanija je bila dežurni krivac Evrope. Kada je vlada Johna Majora pokušala da spreči ograničenje radne nedelje na 48 sati, prebacivano joj je da nema sluha za evropske vrednosti i da promoviše dikensovske uslove rada. Posle izbijanja bolesti ludih krava 1996, suočen sa zabranom izvoza britanske govedine i druge hrane, od džema do keksa, u zemlje Evrope, Major je započeo Veliki britanski rat za govedinu – politiku nesaradnje koja je blokirala stotinak odluka EU.

6London

Opširnije...

Društvena mizerija samozapošljavanja

Drugi aspekt koji je međupovezan s visokom stopom samozapošljavanja u zemlji jest i niska razina sindikalne aktivnosti. Radi se o svojevrsnom začaranom krugu: s jedne strane, slaba aktivnost sindikata i radničko nepovjerenje prema njima pridonosi slaboj zaštiti radničkih prava i interesa, što gura radnike prema samozapošljavanju, a s druge, visoka stopa samozaposlenih pridonosi niskoj razini sindikalne aktivnosti.

000 Par674436 e1505427137752

Opširnije...

Uberizacija ekonomije: kapitalizam s “ljudskim licem”

Posljednjih desetljeća odvija se vidljiva promjena u odnosu poslodavaca i zaposlenika koja je djelomično koincidirala s razvojem digitalnih tehnologija. “Taksi” kompanija Uber, koja u većini zemalja posluje u nekoj vrsti “sive zone”, jedan je od najvidljivijih primjera. Iako se bavi prijevozom putnika, ona nema vozila ni radnike, već su oni neka vrsta autsorsanih “partnera”. Ova “uberizacija”, koja se prenosi i u druge djelatnosti, u određenim je krugovima hvaljena kao genijalna inovacija. No, istodobno, njezin utjecaj na položaj najamnih radnika teško se može nazvati napretkom

9uberalizacija

Opširnije...

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Kolumne - Arhiv

Septembar 2017
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1