Zabranjena reč: Anarhija - najveći neprijatelj totalitarne države

Kontrolisanjem realnosti od kolevke pa do groba državni aparat ima pred sobom samo jedanu nameru – stvaranje podobnog i bespogovorno poslušnog stanovništvo. Kolektivizam kombinovan sa monopolom države na stvaranje ličnosti, kroz obrazovanje, kontrolu mejnstrim medija i popularne kulture ciljano razara individualizam i kreativnost. Metodom zablude i propagande, suzbijanjem pravih informacija i korišćenjem dezinformisanja kroz školstvo, medije i kulturu država oblikuje stanovništvo prema svojim potrebama.

11111anarhija

Opširnije...

Nasilje nad ženama: Strah bi me potpuno paralisao!

Možda u tom trenutku pomisli na sve koji su znali i ćutali, okretali glavu, njegove roditelje, komšije, kolege/ice sa posla. One koji su je "brižnih" izraza lica i sa podsmijehom u očima pitali kako da se to desilo baš njoj, ma što nije nešto uradila kod prvog šamara, jer one bi sigurno... A možda pomisli na sve one žene koje negdje drhte paralisane od straha, onako kako je ona nekada, kada je otvarala usta da zavapi "Upomoć!", ali glasa nije bilo.

8nasilje zene

Opširnije...

Američka fobija od kineskih radnika: Samo da nisam kineske sreće

Nova američka uzrečica u drugoj polovini 19. veka, „kineska sreća“, upotrebljavala se kada je htelo da se istakne da neko ima veoma male šanse da uspe. Iako vredniji, sposobniji i s daleko izraženijim higijenskim navikama od većine belih radnika u Americi, migranti iz Kine su bili najobespravljenija i najprezrenija radna snaga, a otpor prema njima političari su koristili za pobedu na izborima. Nakon donošenja zakona kojim se Kinezima zabranjuje ulazak u SAD, usledile su slične mere i za doseljenike iz istočne i južne Evrope.

7chinese workers2

Opširnije...

Bosanski eldorado: metali i maline

Prirodna bogatstva iz naslova ne uspijevaju se nikako pretočiti u društveno bogatstvo lokalne zajednice u Fojnici. Prezasićena tržišta, “osjetljivi” investitori i korumpirane javne institucije pokazuju se kao glavne prepreke. No, narod ne gleda šutke na te prepreke, protesti su sve izraženiji, neovisno radilo se o malinama ili metalima.

9Fojnica

Opširnije...

Gordana Katana: Slika RS-a

Građane u opožarenim područjima obišli su tek lideri DNS-a i SDS-a, Marko Pavić i Vukota Govedarica. I jedino što su im ponudili bili su empatija i obećanja

Gordana Katana

Opširnije...

Kome služe apoteke

Promene u regulaciji apotekarske delatnosti proteklih godina nisu išle u prilog korisnika apotekarskih usluga. Novi Zakon o apotekarskoj delatnosti će podsticati dalju komercijalizaciju i privatizaciju, što će negativno uticati na dostupnost lekova pogotovo u siromašnim i ruralnim krajevima. 

8apoteka

Opširnije...

Džoker i pikova dama

Kako je Fijat od džokera, u srpskom tranzicionom špilu, postao pikova dama "koja vas je toliko zaludela da stalno mislite na nju, a ona vas ne zarezuje ni za suvu šljivu"? Ne samo da ne zarezuje već ruši mantru optimizma koji aktuelna vlast pokušava da institucionalizuje.

8Goca Susa

Opširnije...

Mirjana Tešanović: Trebaju li Banjaluci vanredni izbori?

Da su građani postali sve svjesniji svoje uloge u lokalnoj zajednici pokazali su nedavni izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci. Da li su odbornici svjesni svojih obaveza prema građanima i spremni dati svoje mandate na provjeru, pokazaće vrijeme. A možda to budu i građani, jer mehanizmi postoje, potrebna je samo volja da se glasno kaže: "Ovo što ste uradili sada nije ono za šta smo glasali, pa idemo ponovo! Sve dok ne bude kako mi želimo, jer mi vas plaćamo!" 

9maxresdefault

Opširnije...

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Kolumne - Arhiv

Juli 2017
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6